Τελευταια Νεα

17 Ιουν 2013

Πως συγκροτείται ένα υγιές ερασιτεχνικό σωματείο

Στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε σαν κράτος, όλοι μας δυσκολευόμαστε στην καθημερινότητα και όλοι μας προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα. Διανύοντας το τρίτο έτος "κρίσης", σαν Έλληνες προσπαθούμε να καλύψουμε τις πρώτες ανάγκες μας αλλά πάντα να εκμεταλλευτούμε λίγο χρόνο και χρήμα για τα χόμπι μας.

Το τέλος
Διαπιστώνουμε ότι πολλά σωματεία επαγγελματικά και ερασιτεχνικά διανύουν μια μεγάλη κάμψη. Τα οικονομικά προβλήματα είναι μεγάλα για τους συλλόγους που σπάνια θα μπορέσουν να είναι τυπικοί στις υποχρεώσεις τους. Πολλά σωματεία είτε φτάνουν στο σημείο να σταματήσουν να δηλώσουν συμμετοχή στα πρωταθλήματα είτε στην "καλύτερη" συγχωνέυονται.
Ωστόσο μέσα στο σύνολο υπάρχουν πάντα και οι εξαιρέσεις. Το να δημιουργηθεί ένα υγιές σωματείο, χρειάζεται συνεργασία και θέληση.

Το πρότυπο
Πολλές ομάδες πλέον, προχωράνε σε νέα πρότυπα συνεργασίας. Συγκαλείτε Γενική Συνέλευση του σωματείου, στην οποία προσκαλούνται όλοι (εγγράφως) οι παλαίμαχοι αλλά και οι τοπικοί φορείς. Μέσα από την συνέλευση δίνετε η ευκαιρία για να παρουσιαστεί η οικονομικοί εικόνα της ομάδος αλλά και να συζητηθεί το μέλλον της. Συνήθως σε ένα ερασιτεχνικό σωματείο αποφασίζουν 15-20 άτομα να έχουν την μηνιαία συνδρομή των τριάντα έως πενήντα ευρώ. Με γρήγορους υπολογισμούς στα 20 μέλη με 30 ευρώ τον μήνα αντιστοιχεί 600 ευρώ μηνιαίος!!! Ποσό πολύ ικανοποιητικό για ένα μικρό σωματείο.

Προϋπολογισμός


Βάσει τα στοιχεία μας τα τελευταία δύο έτη, ένα ερασιτεχνικό σωματείο με δικούς του παίχτες, για μία αξιοπρεπής εμφάνιση χρειάζεται περίπου τέσσερις με πέντε χιλιάδες ευρώ. 1800 με 2000 ευρώ περίπου κοστίζουν οι διαιτησίες. 2000 ευρώ περίπου κοστίζει ο αθλητικός εξοπλισμός της ομάδας. Τα υπόλοιπα χρήματα αντιστοιχούν στα λειτουργικά έξοδα.

Διοίκηση, Μεγάλο πράγμα...
Έτσι με λίγα χρήματα, μεγάλο πόθο και όρεξη δημιουργείτε ένα υγιές Διοικητικό Συμβούλιο που απαρτίζετε από μεγάλο αριθμό ατόμων, ομάδας που έχει όλα τα απαραίτητα, αλλά το σημαντικότερο: Σωστή λειτουργία...

Όλα αυτά αν υπάρχει η θέληση...


« PREV
NEXT »