Τελευταια Νεα

21 Μαρ 2014

Χριστίνα Δήμου - Τζίνα Στιβανάκη - Νικολέτα Πουρνάρα: "Να γνωρίσει ο κόσμος την ομάδα"

Αποτελούν βασικές επιλογές του Γιώργου Ραμμόπουλου στη φετινή χρονιά στο πρωτάθλημα του 1ου Ομίλου της Α2 Κατηγορίας χάντμπολ γυναικών και μιλούν στο olatagoal.gr για τη φετινή πορεία της ομάδας. 
Η Χριστίνα Δήμου, η Τζίνα Στιβανάκη και η Νικολέτα Πουρνάρα αναφέρονται στο άθλημα που αγαπούν, στην απήχηση που υπάρχει και στην επιθυμία τους να δουν περισσότερο κόσμο στο γήπεδο. Όχι για την προσωπική προβολή, αλλά για την αναγνώριση της ομάδας συνολικά στην πόλη του Αγρινίου. Τονίζουν πως το χάντμπολ είναι "μικρόβιο", αναφέρουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως προς την προπόνηση στο κλειστό του ΔΑΚ και την προβολή και μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για τον προπονητή τους.   


Αναλυτικά:

Πως κρίνετε την πορεία της ομάδας μέχρι τώρα;
Χ.Δ.: Πιστεύω ότι πάμε αρκετά καλά. Θα μπορούσαμε καλύτερα, καθώς χάσαμε κάποιους αγώνες που είχαμε δυνατότητα να τους πάρουμε. Είμαστε στην τρίτη θέση ισόβαθμες με δύο ομάδες. Κάναμε κάποια λάθη σε αγώνες που τα διορθώνουμε και μέχρι το τέλος θα βρεθούμε ψηλότερα πιστεύω. Ο στόχος μας είναι να πάμε όσο ψηλότερα γίνεται.

Τι μπορούμε να περιμένουμε με δεδομένο πως στη συνέχεια τα ντέρμπι είναι εντός έδρας;
Τ.Σ.: Έχουμε δύσκολα παιχνίδια μέσα στην έδρα μας αλλά μπορούμε να τα κερδίσουμε. Προσπαθούμε για το καλύτερο με όσα προβλήματα υπάρχουν, αλλά με δουλειά θα πάμε καλά. Όσο για τα εκτός το δύσκολο είναι με το Καματερό. 

Σε αυτά τα παιχνίδια τι θέλετε από τον κόσμο;
Ν.Π.: Θέλουμε να μας στηρίξουν σε κάθε αγώνα. Αυτό μας βοηθάει πολύ. Να μάθουν το χάντμπολ και να έρχονται να μας βλέπουν. Σε σχέση με άλλες χρονιές ο κόσμος είναι πιο κοντά μας. Σε σχέση με όλα τα χρόνια η ανταπόκριση είναι μεγαλύτερη. Θέλουμε όμως ακόμα περισσότερο κόσμο στους αγώνες μας.

Η σχέση σας με τον προπονητή σας;

Χ.Δ.: Δε θα είμαι αντικειμενική σε αυτό γιατί γνωριζόμαστε πολλά χρόνια. Φωνάζει πάντα για το καλό μας. Εγώ τον αγαπάω γιατί είμαστε από μικρά παιδιά μαζί, όμως μέσα στο γήπεδο είναι προπονητής μου, τον ακούω και θα δεχτώ ότι μου πει. Στο γήπεδο είναι προπονητής μου, εκτός γηπέδου είμαστε φίλοι.

Τ.Σ.: Θέλω να ξεκινήσω πρώτα σα χαρακτήρα και μετά σαν προπονητή. Είναι δίπλα μας και εκτός γηπέδου. Με βοήθησε και προσωπικά. Σαν προπονητής είναι όσο αυστηρός πρέπει και μας βοηθάει πολύ.

Θυμάστε στιγμές που νιώσατε ότι η κριτική του είναι έντονη και χωρίς λόγο και κάποιες που είπατε ότι σωστά έπραξε;
Χ.Δ.: Φέτος έχουμε τσακωθεί σε έναν αγώνα, γιατί μου είπε κάτι που δεν ίσχυε, αλλά φυσικά το θέμα λύθηκε. Και άλλη μια φορά που παρεξήγησα κάτι που είπε, αλλά είχε απόλυτο δίκιο.

Τι μπορεί να πετύχει σαν προπονητής ο Γιώργος;

Ν.Π.: Είναι σημαντικό ότι γνωρίζει το χάντμπολ. Έχει να δώσει πολλά και αγαπάει αυτό που κάνει. Πιστεύω ότι αν συνεχίσει έτσι θα φτάσει ψηλά. Εδώ ξεκινήσαμε 4-5 παίκτριες και τώρα είμαστε 18 σε κάθε προπόνηση. Είναι σημαντικό αυτό. Φέτος κάνουμε πολύ καλή προπόνηση. 



Χ.Δ.: Το χάντμπολ είναι "μικρόβιο" και ο Γιώργος το αγαπάει πολύ. Πιθανότατα δεν έχει βγάλει απόλυτα τον παίκτη από μέσα του, αλλά είναι λόγω της αγάπης του για το άθλημα. Και γι' αυτό θα πάει μπροστά.

Πως μπορεί και κρατάει ένας νεαρός προπονητής μια ομάδα;
Χ.Δ.: Έχει να κάνει με γυναίκες. Είμαστε και λίγο "μαζόχες". Πρέπει να βρίσεις και να φωνάξεις. Ο Γιώργος τα έχει καταφέρει. Μάλλον τα πάει καλά με τις γυναίκες τι να πω; Μας έχει σε σειρά. Είναι καλό αυτό. Και είναι δύσκολο όταν είναι πολλές γυναίκες μαζί.

Τ.Σ.: Καμιά φορά τρομάζω από τις φωνές. Είναι αυστηρός προπονητής. Υπάρχει όμως αποτέλεσμα και αυτό είναι σημαντικό.

Ποιες είναι οι δυσκολίες της ομάδας συνολικά;
Χ.Δ.: Είναι δύσκολο και λόγω δουλειάς. Είμαι αρκετές ώρες στη δουλειά και μετά προπόνηση. Είναι δύσκολο και μειώνονται οι αντοχές. Είναι δύσκολες οι αντίπαλες ομάδες επίσης. Είναι βέβαια και αρκετά τα οικονομικά προβλήματα. Και φυσικά θα θέλαμε καλύτερες εγκαταστάσεις γιατί υπάρχει ο φόβος του τραυματισμού λόγω των συνθηκών στο γήπεδο. Είναι αρκετά και θέλουμε αρκετή στήριξη. Θα μας βοηθήσει να παίξουμε καλύτερα.

Θα ήταν καλύτερα τα πράγματα αν είχατε τη δυνατότητα να ορίσετε την ώρα προπόνησης και δεν είχατε τον περιορισμό λόγω των πολλών ομάδων που χρησιμοποιούν το γήπεδο;

Ν.Π.: Εννοείται πως αυτό θα ήταν πολύ καλύτερο. Για πολλές κοπέλες δεν είναι εύκολο λόγω της δουλειάς τους να είναι στις προπονήσεις. Απλά μας δίνουν τις ώρες και βολευόμαστε. Θα έπρεπε οι ώρες να βολεύονται πάνω στο πότε μπορούμε εμείς. Υπάρχουν ομάδες που δεν έχουν σχέση με την Κατηγορία που παίζουμε εμείς και παίρνουν ώρες που θα βόλευαν εμάς περισσότερο. Υπάρχουν μέρες που θέλουμε να είμαστε όλες μαζί, αλλά δε γίνεται.

Σας ενοχλεί πως ενώ είστε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ στο Αγρίνιο δεν υπάρχει η αντίστοιχη αντιμετώπιση;
Τ.Σ.: Φυσικά. Είναι σα να μη μας υπολογίζουν. Ουσιαστικά προβάλλουμε το Αγρίνιο πολύ παραπάνω. Σε άλλες πόλεις ομάδες μεγαλύτερων κατηγοριών έχουν το "πάνω χέρι" σε σχέση με άλλες. Θα μας βοηθούσε να πάμε παραπάνω, γιατί πρώτα απ' όλα θα είχαμε πολλές προπονήσεις στα πόδια μας.

Ποιοι είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα σας τη φετινή χρονιά;
Τ.Σ.: Οι προπονητές μας, ο φυσικοθεραπευτής μας ο κύριος Καλφούντζος, ο κύριος Ευστρατίου και οι άνθρωποι του Συμβουλίου του Ερασιτέχνη. Αλλά θα θέλαμε σίγουρα μεγαλύτερη στήριξη. Θέλουμε κι εμείς ενθάρρυνση. Όμως αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες των ανθρώπων του Συμβουλίου σε μια εποχή που τα οικονομικά δεδομένα είναι δύσκολα και όλοι περνάνε δύσκολα.

Χ.Δ.: Η μεγαλύτερη βοήθεια στην ομάδα είναι ο Γιώργος ο Ραμμόπουλος και ο Κώστας ο Καλλιακμάνης. Στη συνέχεια ο κύριος Καλφούντζος και ο κύριος Ευστρατίου. Θέλουμε να υπάρχει και η υποστήριξη όλων. Σίγουρα υπάρχουν πράγματα που δεν ξέρουμε και όπως είπε και η Τζίνα τα οικονομικά είναι δύσκολα αυτή την εποχή συνολικά. Αλλά τους θέλουμε όλους κοντά μας.

Τι σας κρατάει στο χάντμπολ και στην ομάδα;
Χ.Δ.: Έχω 19 χρόνια στο χάντμπολ. Είναι το "μικρόβιο" που είπα και θέλω να συνεχίσω να αγωνίζομαι. Οι λόγοι που θα με σταματούσαν θα ήταν πολύ ιδιαίτεροι. Όπως θέλω να πηγαίνω στη δουλειά μου το πρωί, έτσι θέλω να έρθω εδώ. Είναι τρόπος ζωής. Και βοηθάει ότι το κλίμα στην ομάδα είναι εξαιρετικό.

Υπάρχουν νέες κοπέλες στην ομάδα που μπορούν να βοηθήσουν τα επόμενα χρόνια;

Ν.Π.: Ο προπονητής το γνωρίζει αυτό σίγουρα καλύτερα. Εμείς είμαστε εδώ να τις βοηθήσουμε, αλλά καταλληλότερος να μιλήσει γι' αυτό είναι ο προπονητής μας.

Το επίπεδο της κατηγορίας πως είναι;

Τ.Σ.: Πιστεύω ότι είναι δύο ταχυτήτων. 4-5 ομάδες που είναι πολύ καλές και 5 που προσπαθούν. Σε παιχνίδια με ομάδες θεωρητικά χαμηλότερης δυναμικότητας προσπαθούμε να βγάλουμε κάποια συστήματα και να τα εφαρμόσουμε με τις πιο δυνατές ομάδες. Με τις πιο δυνατές ομάδες κι εμείς δείχνουμε ότι αγωνιζόμαστε καλύτερα και είμαστε πιο συγκεντρωμένες. 



Χ.Δ.: Θεωρώ ότι οι ομάδες χαμηλότερης δυναμικότητας προσπαθούν να παρασύρουν τις καλύτερες ομάδες στο ρυθμό τους. Όταν και η αντίπαλος είναι καλή ο ρυθμός είναι καλός και παίζουμε το καλύτερο που μπορούμε και εμείς.

Έχετε μπει σε παιχνίδι που μπορείτε να πείτε ότι παίξατε χαλαρά;

Χ.Δ.: Νομίζω το έχουμε κάνει. Και πρόσφατα με την ομάδα του Αιγίου συνέβη αυτό. Προσωπικά θεωρώ ότι ήταν το χειρότερό παιχνίδι της καριέρας μου. Και σαν ομάδα νομίζω. Υποσυνείδητα υποτιμήσαμε τον αντίπαλο και αν και είχαμε ελλείψεις δεν αποτελεί δικαιολογία αυτό. Ένιωσα άσχημα για αυτή την εμφάνιση. Όλες οι ομάδες είναι άξιες αντίπαλοι και γι' αυτό βρίσκονται στην κατηγορία.

Η ομάδα είναι στο "παιχνίδι" της ανόδου;
Ν.Π.: Δεν το έχω κοιτάξει έτσι. Μπαίνω σε κάθε παιχνίδι για να κερδίσω. Να παίξουμε σωστά και μετά να έρθει η νίκη. Στόχος είναι η νίκη και δε θέλουμε να χάνουμε. Οπότε θέλουμε την άνοδο.

Τ.Σ.: Από την αρχή στόχος μας ήταν να προσπαθούμε και να παίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Αυτό μας έλεγε ο προπονητής μας. Οπότε σε κάθε αγώνα δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας, χωρίς να σκεφτόμαστε την άνοδο. Κοιτάμε πάντα να παίξουμε σωστά.

Τι χρειάζεται μια επαρχιακή ομάδα για να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο;
Τ.Σ.: Θεωρώ ότι στην επαρχία τα χρήματα που δίνονται στις ομάδες είναι λίγα. Αντίθετα στις μεγάλες πόλεις υπάρχει οργάνωση και περισσότερα χρήματα. Εδώ υπάρχει ένα κλειστό και υπάρχουν πολλά προβλήματα σε αυτό. Ενώ υπάρχουν ταλέντα δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις.

Χ.Δ.: Στις μεγάλες πόλεις υπάρχουν περισσότερες επιλογές και σε παίκτριες. Μπορεί να πάει μια κοπέλα από μια ομάδα σε μια άλλη. Εδώ πορευόμαστε με το υλικό που υπάρχει και δεν είναι εύκολο να έρθουν παίκτριες.

Τι "ζηλεύετε" όταν παίζετε εκτός έδρας και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα;
Ν.Π.: Είναι πολύ πιο αναγνωρίσιμο σαν άθλημα. Λέω σε κόσμο ότι παίζω χάντμπολ και με ρωτάνε τι είναι. Προσπαθώ να το εξηγήσω. Στη Βόρεια Ελλάδα είναι πιο διαδεδομένο και είναι διαφορετικά τα πράγματα. Υπάρχουν και χρήματα στο άθλημα. Εδώ γνωρίζουμε μόνο το ποδόσφαιρο.

Τ.Σ.: Εγώ έμαθα τυχαία ότι υπάρχει ομάδα χάντμπολ εδώ. Δεν ήξερε κανένας να μου πει και τυχαία πήγα στην τράπεζα που δουλεύει ο προπονητής μας και το έμαθα.

Πόσο μετράει το όνομα Παναιτωλικός όταν αγωνίζεστε εκτός έδρας;
Χ.Δ.: Μπορώ να πω ότι το φοβούνται. Έχουμε απίστευτα δυνατή έδρα και είναι σημαντικός παράγοντας το όνομα. Είναι πιο αναγνωρίσιμη η ομάδα και λόγω ποδοσφαίρου. Και εκτός έδρας υπάρχει η αναγνώριση.

Αυτό που βλέπουν από τον Παναιτωλικό, είναι αυτό που περιμένουν;
Ν.Π.: Σίγουρα δεν είναι αυτό που πέριμένουν αρκετοί. Θεωρούν ότι υπάρχει η αίγλη του ποδοσφαιρικού Παναιτωλικού και η δύναμη του προέδρου του.

Ποια είναι η αντιμετώπιση που έχετε από τους φιλάθλους του Παναιτωλικού;
Ν.Π.: Μας γνωρίζει από τη φετινή χρονιά και από την προβολή που είχαμε στα παιχνίδια μας. Ο κόσμος που έρχεται είναι ακόμα λίγος. Μια μερίδα των οργανωμένων, γνωστοί και φίλοι μας. Τον κόσμο τον χάσαμε. Ο κόσμος αγαπάει τον Παναιτωλικό. Υπάρχει προβολή για ομάδες μικρότερες σε τοπικό επίπεδο και μια αναφορά για εμάς, ακόμα και σε τηλεοπτικές εκπομπές. Και υπάρχει ένα βίντεο αρχείου που πλέον δεν υπάρχει καμία από αυτές τις παίκτριες στην ομάδα. Να έρθει ο κόσμος και πιστεύω μετά θα τον κρατήσουμε.

Τ.Σ.: Στο Κύπελλο γέμισε το γήπεδο. Είχε πολύ κόσμο. Δεν ξέρω όμως αν γνωρίζουν ότι παίζουμε. Δεν υπάρχει ενημέρωση, εκτός εξαιρέσεων.

Χ.Δ.: Θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Και θα θέλαμε να έρθει ένας παίκτης της ομάδας του ποδοσφαίρου σε ένα αγώνα μας. Να μας στηρίξει σε αυτό. Θα ήθελα να το δω αυτό. Και η παρουσία αυτή θα φανεί. Είναι κι αυτή μια διαφήμιση για μας. Εμείς το ίδιο θα παίξουμε, αλλά θέλουμε αναγνώριση. Όπως πηγαίνουμε κι εμείς στο ποδόσφαιρο να έρθει και κάποιος από την ομάδα εδώ. Κάτι που στο εξωτερικό γίνεται σε μεγάλο βαθμό από τους παίκτες των ομάδων.

Στο κομμάτι της προβολής που υπάρχει η ευθύνη;
Χ.Δ.: Θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα πράγματα και από τη Διοίκηση. Να προβληθεί η ομάδα, όχι προσωπικά οι παίκτριες.

Η αποχή των διαιτητών που κράτησε 1,5 μήνα κάνει πιο δύσκολα τα πράγματα σε ένα ερασιτεχνικό σωματείο;

Τ.Σ.: Φυσικά γιατί υπάρχει ένα πρόγραμμα και σε βγάζει εκτός ρυθμού. Είναι διαφορετικό να παίζεις σχεδόν κάθε εβδομάδα και διαφορετικό για ένα μεγάλο διάστημα να γίνονται μόνο προπονήσεις. Και γενικότερα πάει τις ομάδες πίσω. Και δεν είναι εύκολη και η διεξαγωγή φιλικού εδώ.

Ν.Π.: Μπορεί σε μας να έκανε και καλό, καθώς δε σταματήσαμε προπονήσεις και δουλέψαμε περισσότερο. Μας πάει βέβαια πίσω όσον αφορά την περίοδο που θα τελειώσουμε. Γιατί η προετοιμασία ξανά τον Αύγουστο θα ξεκινήσει για την επόμενη χρονιά.

Ποιες είναι οι διαφορές της Α1 με την Α2 Κατηγορία;
Χ.Δ.: Είναι μεγάλες οι διαφορές. Μεγάλη η απόσταση των ομάδων. Η Α1 έχει δυνατές ομάδες. Είναι καθαρά επαγγελματικό το επίπεδο. Εδώ το κάνουμε επειδή το θέλουμε.

Τ.Σ.: Στην Α1 είναι επαγγελματικές οι ομάδες και είναι ο μεγάλος στόχος. Μπορούν να προχωρήσουν και οι παίκτριες.

Ένα μήνυμα που θέλετε να στείλετε στον κόσμο;

Χ.Δ.: Τους θέλουμε μαζί μας. Θέλουμε να μας στηρίξουν. Είναι ψυχολογική η στήριξη. Να χαιρόμαστε ακόμα πιο πολύ γι' αυτό που κάνουμε.

Ν.Π.: Θέλουμε να μας ενθαρρύνει ο κόσμος. Να έρθει και να αγαπήσει αυτό που κάνουμε.
« PREV
NEXT »